Lovas és íjász felszerelések webáruháza

Lovascél.hu

Lovascél.hu

Íjászsuli avagy a kezdő vidéki lány

Hogy is kell ezt?

2018. július 22. - Lovascél.hu

Az íj melyik része van felül és melyik alul? Mi az a vezértoll? Mi az a nock? Hogyan tartsam az íjat, hogyan célozzak, egy szemmel vagy kettővel? ... És egyáltalán, hogyan kezdjek neki?                                  Számtalan kérdés merül fel egy kezdő számára, hogyan lehetne mihamarabb elsajátítani az alapokat, megtalálni az egyensúlyt és harmóniára lelni a természetben egy íjjal a kezedben. Ha téged is vonz az íjászat, de még sosem próbáltad, akkor tarts velem és járjuk ki együtt az iskolát!   �

Néhány évvel ezelőtt íjászkodtam először, talán mindössze háromszor lőhettem Budapesten, a budai vár egyik rendezvénye keretében. A szűz kéznek hála, szinte azonnal beletaláltam a céltábla középpontjába. Még az úriember is megdöbbent, én pedig csak arra tudtam gondolni, hogy azt a mindenit, nem hiába a horoszkópom nyilas. Ezenkívül voltak olyan alkalmak, például lovastáborokban, ahol egy-egy szalmával kitömött zsákra, egy embert rajzoltunk, és "ki tud jobban célozni" játékba fogtunk a barátaimmal. Mondanom sem kell, hogy az első lövésem - amire fiúk arca hamar eltorzult - a rajzolt emberke lába közé, a második pedig szív közelbe sikeredett. Nagyon megtetszett, ám sosem volt rá lehetőségem komolyabban művelni ezt a sportot, mostanáig. 
Amikor már kedved is van és tanárod is van a fejlődéshez, akkor jön a sokak számára ismert mondat:

"AZ ÍJÁSZAT NEM SPORT"  

36124274_211179712860474_3112737067709235200_o.jpg

Mond még egyszer, ha mered...

 

Kevesen mondhatják el, hogy első kézből tanulhatnak egy "kassai"- féle lovasíjász növendéktől. Nekem viszont megadatott, nem csak egy ilyen tehetséges ifjú oktató, hanem, hogy egy igazán meghitt, nagy múltú hegyen átérezzem a hely és az íjászat szellemiségét. Hát ki az, aki ezt nem élvezné?

Az alapok elsajátítása egy kezdő számára nem volt egyszerű, de némi humorral áthidaltam a felmerülő akadályokat. Gondolom mindenki emlékszik élete első lövésére... na hát higgyétek el, én biztos túlszárnyaltam, ha mást nem, akkor bénaságban biztos. � 

Na jó nem, de a csak "betöltöm, feszítem, elengedem" hármas eseménysorozat nem éppen azt eredményezte, amit a bemutató után a hozzám hasonló kezdők elképzelnek. Az alábbi képen demonstrálom, hogy ti is eltudjátok képzelni a szitut:
37695323_1144701402365227_2607210457668255744_n.jpg
Hát igen... de hát valahol el kell kezdeni :D 
Na de, komolyra fordítva a szót, akkor lássuk mit is kell / kellene elsajátítanunk:
  1. Készítsd elő a lövést! Az íjat fogd meg azzal a kezeddel, amelyik "ügyetlenebb" - ha jobb kezes vagy, akkor bal kézzel - a markolatánál, úgy, hogy a markolat a mutató- és a hüvelykujj közötti tenyérrészre támaszkodjon. Speciális esetekben az ügyesebb kézzel kell megfogni, mindig azzal fogd meg amelyikkel kényelmesebb a lövés és jobb, azzal a kézzel kell lőni! 
  2. A nyílvesszőt helyezd fel az idegre, a vessző pattanjon bele a nockba, és a vezértoll kifelé mutasson. Ácsi! Mi az a nock és a vezértoll? Nos, egy laikus számára ez sem mindegy. Kis segítség: nock = műanyag vagy fa vesszővég, amit az idegre kell pattintani; a vezértoll = többnyire eltérő színe van, mint a másik kettőnek, hogy könnyen felismerhető legyen, kívül kell legyen. (No meg persze meg tudd találni a fűben is.)  Ha mind különböző vagy eltérő, akkor úgy állapítható meg, hogy a másik két tollnak együtt  kell siklania a markolaton.                                                          
  3. Az íjat tartó kezedet emeld fel a célra tartva, másik kezed három ujjával (utolsó ujjpercével) fogd meg az ideget, húzd ki. Az ideget feszítő alkarod kövesse a vessző vonalát, de enyhén tartsd behajlítva, hogy ne üsse meg az ideg. 
  4. A vesszőt a hát izomzatával húzd, ne a kar izomzatával! (könnyű azt mondani...)  Keress az arcodon egy fix pontot, ahová húzhatod az ideget. Az oktatód fogd segíteni, hogy ráérezz, hol van ez a pont, de könnyű megtalálni. Ezenkívül a felsőtested legyen merőleges az íjra, vagy csípőből tekerd ki a felsőtestedet. 
  5. Célozz (mind a két szemeddel)! 
  6. Jöhet az oldás! A feszítő kezedet húzd a füled irányába és nyisd ki az ujjaidat, így az ideg legördül róla és a vessző kirepül. Az íjat tartsd fenn, amíg a vessző célba ér. Ne keseredj el, ha az első alkalommal nem sikerül. Gyakorolj sokat, és jönnek majd az  első sikerélmények, ahogy nekem is! 

 

37600775_1143530992482268_4005516028149760000_n.jpg

Hát megy ez! :D

Ha felkeltettem az érdeklődésedet és kíváncsi vagy, hogy én milyen típusú íjjal lőttem, esetleg még meg is nevettetelek, akkor kövess minket, hogy te se maradj le a következő leckéről. Csináld velem! 
Kommentelj, és tedd közzé az első élményeidet, hogy mi is lássuk! 
Szeretettel, Lilla  

A bejegyzés trackback címe:

https://lovascel.blog.hu/api/trackback/id/tr3914129051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása